En meteen nog maar een keer: ik ben goed bezig! Zo, dat is gezegd. Jij ook trouwens. Wij zijn goed bezig, jij en ik! Lekker, hoor.

Jij hebt gisteren zeker successen geboekt. Net als ik. Misschien grote, maar in ieder geval kleine successen. Weet je nog welke? Waarschijnlijk niet (meteen), en daarin ben je niet de enige.

Vieren

Bij velen van ons zit het stilstaan bij successen niet in onze natuur. Jammer, een gemiste kans. Want uit onderzoek blijkt steeds weer dat het bijdraagt aan je geluksgevoel. Het werkt stressverlagend. Door het stilstaan en vieren van successen ervaar je meer voldoening. En dat wil je!

Tijdens ons werk, en vaak ook in ons privé-leven, zijn we continu bezig met de volgende stap. In plaats van het succes wat je daarnet behaald hebt even te vieren, vinken we af, en gaan we meteen weer door naar het volgende actiepunt.

Hoera!

Een succes is niet meer dan iets wat lukt. Een gunstige afloop of een gunstig resultaat. Je eigen broek dichtknopen, is voor sommigen al een succes te noemen. Jij bereikt natuurlijk heel wat meer dan dat, zo op een doordeweekse werkdag. En het is waardevol en gezond om daarbij stil te staan en te vieren. Dat hoeft niet groots en meeslepend door het van het dak van je school te schreeuwen en een vliegtuig met sleep over de stad te laten vliegen (mag wel). Maar kan ook door een “yes, ik heb mijn oudergesprek op tijd afgerond, Anja! Hoera!” naar je buurvrouw te appen. Of gun jezelf als beloning een loopje naar de droppot als je al je toetsen hebt ingevoerd (niet bij elk succes doen, zou ik zeggen). Of noteer aan het einde van elke dag 3 dingen die gelukt zijn, waar je tevreden over bent, en plak dit op de badkamerspiegel.

The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate.

Oprah Winfrey

Op school

Het maakt echt al een groot verschil elke (bouw)vergadering even een succeservaring te delen. Allemaal, of steeds een paar mensen. Dit kost enkele minuten, en geeft een boost aan de sfeer. Ik ken een school waar een whitebord in de teamkamer hangt, speciaal om successen te delen. Ergens anders wordt de coöperatieve werkvorm “wandel-wissel uit” gebruikt. Meteen even bewegen tijdens het overleg (twee vliegen…je weet wel) en je deelt je succes(sen) steeds met iemand anders.

Bepaal met je bouw of team op wat voor manier en wanneer jullie structureel stilstaan bij successen. Kleine verandering, groot resultaat. Niet moeilijk, maar (duh!) het heeft alleen effect als je het echt doet.

En niet te bescheiden, je bent gewoon goed bezig, jij!

Wieneke

Wieneke Mahieu geeft traingen in het basisonderwijs voor meer veerkracht en werkplezier. Zij heeft daarnaast jarenlange ervaring als leerkracht en het is haar missie om werkdruk in het onderwijs structureel te verminderen.

https://www.linkedin.com/in/wienekemahieu/